Archief

In het archief vindt u artikelen over de cursussen, reizen, excursies en meer van de afgelopen jaren. Selecteert u hier onder een jaartal en alle artikelen worden getoond. U kunt in de overzichten aan de rechterzijde een keuze maken welk artikel u wilt bekijken en daar wordt u dan naar doorverwezen.
Momenteel wordt het archief nog aangevuld, hierdoor zijn nog niet alle artikelen zichtbaar.

2015 2014 2013 2012

2015


Rieu, Maestro zonder Grenzen
Boekpresentatie 27 mei 2015


Op 27 mei 2015 werd het boek Andre Rieu Mastro zonder Grenzen gepresenteerd. Een boek over het succes van Rieu en de combinatie van hoge en lage cultuur. Lees hier het persbericht van de Maastricht University.

Het boek is te koop in de boekhandel of via bol.com


Vorstelijk Limburg
Fototentoonstelling over 200 jaar koninkrijk


Bij de reizende tentoonstelling 'Vorstelijk Limburg. Limburg en 200 jaar koninkrijk' is een fraai boekwerk verschenen waarin een aantal artikelen over de geschiedenis van de (soms moeizame) relatie tussen Limburg en het Oranjehuis. Ook zijn er veel sprekende foto's uit de gelijknamige expositie opgenomen. De beeldresearch voor tentoonstelling en boek werd gedaan door Hans Albersen (Provincie Limburg) en Jac van den Boogard (Sociaal Historisch Centrum voor Limburg - SHCL).
Het boek 'Vorstelijk Limburg. Limburg en 200 jaar koninkrijk' is één van de nieuwe aanwinsten in onze bibliotheek. Ook is het te koop bij de servicepunten van Media Groep Limburg (€ 14,95)

2014


Lens, Lille et Roubaix
Hovo Excursie 9 juli 2014


De Noord-Franse mijnstreek Nord-Pas-de-Calais was een desolate, arme regio. Totdat Lille in 2004 werd gekozen tot culturele hoofdstad van Europa! De stad nam die taak zeer serieus en begon aan een ongeëvenaarde culturele revival. Tijdens deze excursie bezoeken we Lille en de drie belangrijkste musea die voor deze spectaculaire omslag hebben gezorgd.

We starten met een bezoek aan het Louvre Lens. In 2012 werd de verpauperde stad Lens verrijkt met een dependance van het Musée du Louvre: een schitterend futuristisch cultuurpaleis boven op een voormalige mijngroeve. Lens hoopte op het Bilbao-effect en dat is bewaarheid geworden. Het inmiddels twee jaar oude museum Louvre Lens is een cultuurtoeristische attractie van de eerste orde geworden.

Vervolgens gaan we naar Lille. Daar bezoeken we het Palais des Beaux Arts, gehuisvest in een imposant neo-klassicistisch gebouw waaraan een smaakvolle hypermoderne kleurige glazen nieuwbouw is toegevoegd. Dit prachtige museum is, dankzij de kwaliteit van zijn verzamelingen, het tweede museum in Frankrijk. In het Palais komen verschillende stijlen, verschillende kunstenaars en verschillende periodes aan de orde. In de kelders van het museum worden de oorspronkelijke maquettes getoond die Lodewijk XIV uit strategische overwegingen liet maken in de 18e eeuw. Voor Maastrichtenaren is het een unieke kans om het origineel van de stadsmaquette uit 1748-1752 te bekijken, waarvan de minutieus vervaardigde kopie thans in het Centre Ceramique wordt tentoongesteld. Na dit bezoek maken we een rondwandeling door de stad Lille en krijgt u de gelegenheid om te lunchen

Ten slotte gaan we naar Roubaix. In deze stad is een schoolvoorbeeld te bewonderen van functioneel hergebruik van utiliteitsbouw in het Musée de la Piscine, het spectaculaire zwembadmuseum. Na binnenkomst stap je door de douches en raak je meteen in de sfeer van het voormalige stedelijk zwembad waarin het museum gehuisvest is. Het art déco gebouw bruiste sedert de jaren dertig van de sportieve activiteit maar raakte in de jaren negentig in onbruik toen besloten werd om het museum van Roubaix hier in te richten. Het resultaat is fantastisch. Het gebouw met de badkuip werd in 2001 geopend en huisvest nu een rijke collectie 19e eeuwse beeldhouwkunst.

Verberg
Toon meer informatie

2013


Rijksmuseum Amsterdam Kumulus excursie
Kunstverkenningen vanuit de Euregio (medio november 2013)


Een dagexcursie naar de geheel gerestaureerde en heringerichte "schatkamer" van de Nederlandse kunst en geschiedenis in Amsterdam.


Aspecten van de moderne kunstgeschiedenis
Kumulus cursus 2013


In deze cursus kunstgeschiedenis in aspecten worden in een chronologisch raamwerk diverse aspecten van ontstaan en invloeden van de moderne kunst aan de orde gesteld. De tijdsspanne omvat de turbulente periode van circa 1940 tot 2010. De chronologie is ook in deze cursus als manier van ordenen gekozen voor de grote hoeveelheid informatie uit de kaleidoscoop aan kunstuitingen die na de Tweede Wereldoorlog ontstond.

Elke cursusavond wordt een episode, een aantal samenhangende stromingen of een of meer kunstenaars uit Europa en de VS belicht. Kunstgeschiedenis is een essentieel onderdeel van de algemene cultuurgeschiedenis, daarom worden kunstenaars, kunstwerken, stijlen, stromingen en het verhaal erachter in de context van de tijd. Thema's die aan de orde komen:

 • Bouwkunst (anthologie 20e eeuw)
 • Abstract expressionisme, Cobra, Actionpainting, Colourfield , Hard Edge en Materieschilderen (1945-1960)
 • Pop Art, Op Art, Kinetic Art, Land Art, Minimal Art Foto- en Hyperrealisme (1960-1970)
 • Conceptual art, Nieuwe wilden, Graffitti en video art (1970-1980)
 • Wat beklijft? (anthologie 1985-2010)


Kunstfeuilleton 2013
De Visie van de Vrouw


Drie jaar lang stond de mens in alle aspecten centraal in de cursus kunstfeuilleton……. man, vrouw en kind. Nu staat de vrouw nogmaals centraal. In deze nieuwe aflevering van de cursus Kunstfeuilleton wordt (op verzoek) een bijzonder thema gepresenteerd: de vrouw als kunstenaar.

In vergelijking tot het aantal mannelijk kunstenaars zijn er in onze kunstgeschiedenis niet zo heel veel vrouwelijke kunstenaars geweest. Het was voor vrouwen not done zich in artistiek opzicht te ontplooien. Tegenwoordig weten we wel beter. De tijden waarin vrouwen hoofdzakelijk als model in de wereld van de schone kunsten opzien baarden zijn voorbij. De lijst van belangrijke moderne en eigentijdse vrouwelijke kunstenaars is heel erg lang. Met het toenemend aandeel van vrouwen, die als kunstenares actief zijn, neem ook de belangstelling toe voor die kunstenaressen die hun hoofd wel boven het artistieke maaiveld uitstaken.

Deze cursus is een herontdekkingstocht naar kunst en kunstenaressen uit het verleden.

We gaan herontdekken welke vrouwen vanaf de Renaissance, dus van af de geboorte van de moderne niet uitsluitend religieuze kunst, een rol hebben gespeeld in de overwegend aan mannen toebehorende wereld van de schone kunsten. Wie zijn de must have seens onder de vrouwelijke kunstenaars? Wat was de vrouwelijke artistieke visie op de wereld om ons heen?

Elke kunstenares en haar werk worden geplaatst in de context van de tijd waarin ze leefden en werkten. De leidraad voor deze cursus is de chronologie van de kunstgeschiedenis. We gaan van start in de vroege zestiende eeuw en eindigen rond het jaar 2000.

Namen noemen: wie komen er aan bod in deze najaarscursus 2013? Een greep uit de kunsthistorische longlist….

Sofonisba Anguissola, Artemisia Gentileschi, Judith Leyster, Maria Sibylla Merian, Rachel Ruys, Angelika Kauffmann, Elisabeth Vigee-Lebrun, Berthe Morisot, Mary Cassatt, Camille Claudel, Käthe Kollwitz, Georgia O’Keeffe, Tamara de Lempicka, Frida Kahlo, Louise Bourgeois, Meret Oppenheim, Niki de Saint Phalle, Marina Abramovic, Cindy Sherman…

Verberg
Toon meer informatie

2012


Kunstfeuilleton najaar 2012
De mens en zijn lichaam


Vanaf de herfst 2010 stond in Kunstfeuilleton één iconografisch thema centraal: de mens. Het menselijk bestaan in al zijn aspecten is het altijd weer fascinerende motief van kunstenaars door alle eeuwen heen geweest. Dit najaar 2012 zal ik het thema 'al wat menselijk is, bezien door de ogen van de kunstenaar' weer oppakken.

Uw docent biedt u opnieuw tien lessen aan, waarin een thema de leidraad zal zijn in de serie kunstwerken die de revue passeren namelijk 'het menselijk lichaam'. We gaan een iconografische reis maken rondom het lichaam door de hele kunstgeschiedenis heen. Mijn uitgangspunt is het menselijk lichaam als een cultureel en symbolisch universum op zichzelf.

Wat is de betekenis van dat universum? Kennis van de anatomie van het menselijk lichaam konden we pas vergaren, nadat het hele lichaam in al zijn aspecten was doorgrond. Ons lichaam en het functioneren van ons lichaam heeft namelijk onze kijk op de wereld om ons heen beïnvloed en ook de manier waarop wij die wereld interpreteren.

Het menselijk lichaam is onze grens tussen de 'buitenwereld' en onze 'binnenwereld'. Onze binnenwereld verwerkt impulsen en gegevens vanuit onze buitenwereld. Het menselijk lichaam is in onze beschaving het model bij uitstek geworden van het universum, soms zelfs beeld en gelijkenis met het goddelijke. Daaruit ontstond een rijke symboliek die je in vele, zeer vele kunstwerken kunt zien. Lichaamsdelen zijn beladen met velerlei betekenissen die je bijvoorbeeld terugziet in een uitdrukking als 'een hart van goud hebben'. Emoties, gedrag en karaktereigenschappen kun je met lichaamsdelen bijvoorbeeld handen of ogen makkelijk weergeven.

Het menselijk lichaam in al zijn onderdelen is in de kunst als onderwerp stilistisch op alle mogelijke manieren weergegeven. Toch is dat lichaam altijd en eeuwig hetzelfde gebleven. Vergelijk bijvoorbeeld de Venus van Milo met Les demoiselles d'Avignon van Picasso. Dat verschil zegt iets over de manier waarop men dacht in een bepaalde periode of zegt iets over het perspectief van waaruit de mens naar de wereld om zich heen keek.

Wat komt er zoal aan de orde in al die kunstwerken die ik u graag wil laten zien? De vier temperamenten van de mens, de vier leeftijden van de mens, de vijf zintuigen, anatomie en symboliek, de verbeelding van de ideale mens, het kind in de mens, de puber en de volwassenheid, aspecten van het man zijn, aspecten van het vrouw zijn en nog veel meer.


Stadspark Maastricht
Van groene plaetsche tot groene long


Samen met co-auteurs Jim Evelein, Serve Minis en Jos Notermans beschreef ik in het boek 'Stadspark Maastricht' de geschiedenis van het Maastrichtse stadspark. Het park behoort tot de drie oudste 'groene plaetschen' van ons land.

Het park kent een rijke geschiedenis. De merkwaardige ligging van een klein exercitieterrein, waarin het eerste 'park' vlak buiten de vesting werd gesitueerd, was reden voor de militair gouverneur van de vesting er een 'groene plaetsche' aan eet leggen. Het was en comfortabele wandelplaats voor zijn officieren. In de 18e en 19e eeuw werd deze wandelplaats uitgebreid en tenslotte aangelegd als een fraaie Engelse landschapstuin.

Hier onderhield de Maastrichtse bourgeoisie, 's zomers wandelend in de lommer van de schitterende beplanting, haar sociale contacten. Hier ontmoette men elkaar op zwoele zomeravonden tijdens openluchtconcerten. In de loop van de 20e eeuw moest een groot deel van de beplanting wijken voor andere belangen. Niettemin flaneert de Maastrichtenaar nog altijd graag door de groene gordel die slingert langs de oude vestingmuren.


Rafaël
Rafaël de prins onder de Italiaanse Renaissance-schilders


Lezing bij Kumulus

Rafaël, het schildersgenie uit de Italiaanse Renaissance. Oeuvre, leven en invloeden van de grote schilder uit Urbino; Rafaello Sanzio.

Excursie

In het Teylers Museum in Haarlem vindt een unieke expositie plaats rond het werk van de Italiaanse Renaissance-schilder: Rafaël. Het is de eerste keer dat in ons land een tentoonstelling rond Rafaël wordt georganiseerd. Beleef de pracht en de invloed van de Italiaanse Renaissance tijdens een unieke excursie van Kumulus Kunstverkenning! Heeft u op 25 oktober de lezing over Rafaël bijgewoond? Ga dan ook mee met deze excursie naar de Rafaël expositie in het Teylers Museum, Haarlem, eveneens onder leiding van Jac van den Boogard.


Toscane - Umbrië - Piero della Francesca
Piero della Francesca achterna


Reis door Toscane & Umbrië, 12 - 21 september 2012. Onder andere in deze reis:

 • Pisa
 • Lucca
 • Florence
 • Siena
 • San Gimignano
 • Borgo San Sepolcro
 • Arezzo
 • Urbino
 • Perugia
 • Assisi
 • Todi
Voorafgaand aan deze reis is er een driedelige minicursus: Pierro della Francesca, Grote Umbrische Reus onder de Italiaanse schilders. Meer informatie vind u hiernaast op de pagina. (3-5 september 2012, 19.30-21.30) Deze reis wordt aangeboden door Jacvandenboogardcultuurproducties in samenwerking met Educatravel.


Pierro della Francesca
Grote Umbrische Reus onder de Italiaanse schilders.


Een Italiaanse kunstenaar 1420-1492 geboren en gestorven in Borgo Sansepolcro. Zijn werk wordt gekenmerkt door zijn interesse voor wiskunde, in het bijzonder in verband met perspectief, schreef een verhandeling De Prospectiva Pingendi over hoe de regels van wiskundige diepte op ieder voorwerp zouden kunnen worden toegepast, bijvoorbeeld op een kubus of menselijk hoofd.

Het grootste deel van zijn leven bracht hij door in Arezzo en zijn geboortestad Borgo San Sepolcro in Toscana. Zijn mooiste werken zijn: het koor van San Francesco in Arezzo ”leggenda della Croce”, Madonna del Parto in Monterchi, de Opstanding en Madonna della Misericordia in Borgo San Sepolcro.

Uw docent, Jac van den Boogard, organiseert een Mini Cursus PIERO DELLA FRANCESCA, gedurende 3 avonden, waarin hij 't oevre van Piero in de context van de Renaissance, en 't humanisme in Toscane en Umbrië (Urbino) plaatst. Uw docent behandelt het werk van Piero zowel kunstbeschouwelijk als iconografisch evenzo in de context van de italiaanse geschiedenis in het Quattro-Cento.

Informatie:
 • Duur: 3 lessen van 2 uur
  • Avond 1: een lezing rond Piero's oevre
  • Avond 2: Urbino, de stad als centrum van de Renaissance
  • Avond 3: informatie/thema avond waarop de reis TOSCANE- UMBRIE-PIERO ACHTERNA wordt toegelicht én een tweetal films over Piero en herontdekking van zijn werk u vertoond zullen worden
 • Data: 3, 4 & 5 september 2012

Overzichtscollege Kunstverkenning
Open Dag Kumulus 1 september 2012


Dwars door de kunstgeschiedenis heen, met daarin afbeeldingen die te maken hebben met de Kunstverkenningen in de Euregio (Jan van Eyck, Rafael, Hockney, Romaans Keulen). De nadruk ligt vooral op het verhaal achter het kunstwerk. Alle onderdelen van Kunstgeschiedenis bij Kumulus en van Kunstverkenningen in de Euregio komen aan bod.

Overzicht 2015

Overzicht 2014

Overzicht 2013

Overzicht 2012