Cursus Kumulus

Kumulus

Kunstverkenning

Elk kunstwerk uit de Europese of Amerikaanse kunstgeschiedenis vertelt iets over de tijd waarin het ontstond. Wie de schoonheid van een kunstwerk wil begrijpen in de context van de tijd of in historisch perspectief is van harte welkom bij de cursussen van Kumulus Kunstverkenning. Daarnaast organiseert Kumulus Kunstverkenning bijzondere excursies naar interessante musea, tentoonstellingen, bouwwerken of culturele manifestaties in de Euregio.

Najaar 2015

Naar de kunst van nu
Driekwart eeuw naschokken van het nieuwe

Meer Info Schrijf nu in


empty

Naar de kunst van nu
Driekwart eeuw naschokken van het nieuwe


Jac van den Boogard neemt u mee langs de krochten en de krullen van de Barok en de strakke lijnen van het classicisme. We ‘schwärmen’ op onze reis door de Romantiek en ontwaken in de dageraad van de moderne kunst om sprakeloos onze reis voort te zetten langs talrijke avant-garde stromingen van Realisme en Impressionisme tot we op de drempel staan van de 21ste eeuw.

In het eerste deel van de cursus 30.000 jaar kunst zijn we gevorderd tot aan de Tweede Wereldoorlog. Het was een vogelvlucht over het kunstlandschap van Europa. Veel is aan de orde gekomen, maar noodgedwongen moest ook veel interessants onbesproken blijven. De boeiende ontwikkelingen in de wereld van de beeldende kunst na 1945 komen voornamelijk uit Amerika. De 'Tweede helft' slaat niet alleen op het tweede deel van deze cursus 30.000 jaar kunst, maar ook op het tweede deel van de twintigste eeuw waarin de beeldende kunst geglobaliseerd raakt en een waaier aan diverse kunstuitingen en vooral veel 'persoonlijke' kunstenaarschap ontstaat.

Het ijkpunt van die hele periode is het ontstaan van de 'conceptuele kunst': alleen het idee van een kunstwerk in het hoofd van de kunstenaar, onuitgevoerd, hooguit omschreven is het beeldend kunstwerk. Conceptual Art was het eindpunt van die lange ontwikkeling die omstreeks 1850 begon. Dat levert veel theoretische teksten op maar geen interessante of schokkende beelden.
Er zijn allerlei nieuwe en andere stromingen gekomen na de conceptuele kunst uit de jaren zeventig, kunstenaars die zich afzetten tegen of juist voortborduurden op.

In deze cursus worden ook de ontwikkelingen in de architectuur die in deel I nauwelijks ter sprake zijn gekomen aan de orde gesteld. De vorm waarin de cursus wordt gegeven is die van een hoorcollege of onderwijsleergesprek met powerpoint presentaties; er wordt ook veel gebruik gemaakt van videodocumentaires. Ook de fotografie als beeldende kunstvorm komt aan de orde.

U kunt op twaalf lessen inschrijven maar ook kunt u afzonderlijk inschrijven op cursus deel I (6 avonden van 2,5 uur in 2015) en op cursus deel II (6 avonden van 2,5 uur in 2016). In deel I is de chronologie van het kunsthistorische verhaal de leidraad. In deel 2 komen daarnaast ook deelaspecten zoals het ontwikkelingsverhaal van afzonderlijke kunstenaars, aan de orde.

Interesse: Schrijf dan nu in!

Informatie 2015/2016

 • Duur: 2 x 6 lessen van 2,5 uur
 • Data: Deel 1:
  • 6 & 20 oktober 2015
  • 3 & 17 november 2015
  • 1 & 15 december 2015
  Data: Deel II:
  • 5 & 19 januari 2016
  • 2 & 16 februari 2016
  • 1 & 15 maart 2016
 • Dag/Tijd: dinsdag 19.30 - 22.00 uur
 • Inschrijven: via de kumulus website
 • Cursusgeld: Zie Kumulus website
 • Bijzonderheden: Overzichtscursus
 • Locatie: Kumulus West, Herbenusstraat 89, 6211 RB, Maastricht