Reizen Apulië 2020

EEN ‘HOGE HAK’ AAN DE ITALIAANSE LAARS VOL CULTUURSCHATTEN
Op verzoek zal ik voor de allerlaatste keer een culturele reis begeleiden naar de hak van de Italiaanse laars - la Puglia – ‘Apulië‘ van 17 t/m 27 mei 2020.

Deze reis is een tocht per bus langs kathedralen, kastelen en wonderbaarlijk gave middeleeuwse restanten in de meest zuidelijke regio van Italië, langs fraaie kuststeden, zoals Brindisi of Bari. Al deze steden hebben in de hoge middeleeuwen (13e eeuw), de tijd van keizer Frederik II, bijgenaamd stupor mundi, zustersteden gesticht op 30 tot 40 kilometer afstand in het binnenland van Apulië… en al deze steden beschikken over de meest fantastische kastelen en Romaanse bouwwerken, beeldhouwwerk en fresco’s. Wie het Romaans in zijn meest pure vorm wil zien, moet naar Apulië. De San Nicola in Bari, de kathedraal van Trani – welhaast met de fundamenten in zee gebouwd -, het Dante mozaïek in de vloer van de kathedraal van Otranto, het Castello del Monte - eens een grandioos jachtslot van Frederik II - en niet te vergeten de barokke parel van Apulië: Lecce met zijn invloedrijke barokke kerken. Een heel bijzondere parel in deze reis is het bezoek aan de Europese culturele hoofdstad 2019, Matera, UNESCO wereldcultuurerfgoed, beroemd om zijn historische grotwoningen. In bijgaande documenten vindt u alle informatie omtrent de reis Apulië 2020.

De reis wordt technisch georganiseerd door mijn vaste touroperator Educatravel (www.educatravel.nl)

De reis in aankomend voorjaar naar Apulië zal plaatsvinden van 17 t/m 27 Mei 2020
Let op: De inschrijving voor deze reis sluit op 1 februari 2020.

Inschrijven: Direct via het online inschrijfformulier of stuur uw gegevens naar
inschrijvingen@jacvandenboogardcultuurproducties.nl
u ontvangt het inschrijfformulier per e-mail


Programma (onder voorbehoud):

Dag 1 (17 mei): reisdag en overnachting in Bari Giovinazzo.

Dag 2 (18 mei): ’s morgens rijden we naar Castello del Monte en vervolgens naar Barletta om de Romaanse Duomo en de keizerlijke kolos voor de San Sepolcro te bekijken. Lunch in Barletta. ’s Middags bezoeken we de Romaanse kathedralen van Trani, die welhaast met zijn basement in zee staat, en Bisceglie. We overnachten in Bari Giovinazzo..

Dag 3 (19 mei): ’s morgens stadswandeling door de kasbahachtige binnenstad van Bari met het Castello Svevo, de Duomo en de San Nicola. Lunch in Bari. Leuke restaurantjes aan de haven. ‘s middags bezoeken we twee Romaanse pareltjes: de kathedralen van Ruvo en Bitonto. In Ruvo bezoeken we ook het Museo Archeologico Jatta. We overnachten in Marina di Ostuni.

Dag 4 (20 mei): ’s morgens rijden we naar Matera, de buitengewone stad vol grotwoningen en (2019) culturele hoofdstad van Europa. Lunch. Via Goia di Colle gaan we naar Alberobello, om de trulli-stad te bekijken en daarna eventueel het charmante witte dorpje Martina Franca beroemd om zijn heerlijke witte wijnen. We overnachten in Marina di Ostuni.

Dag 5 (21 mei): ’s morgens brengen we een bezoek aan het mooi gelegen vissersplaatsje Monopoli en we bezoeken het Castello van Conversano. Lunchen (indien mogelijk) in Locorotondo, o.a. om de heerlijke witte wijn te proeven (eventueel wandeling in dit witte plaatsje). ’s middags bezoek aan Ostuni met zijn kerkwaardige kathedraal, pleintjes en leuke straatjes. Overnachting in Lecce.

Dag 6 (22 mei): ’s morgens bezoek aan de schilderachtige haven stad Brindisi met o.a. het eindpunt van de Via App[ia. Lunch aldaar. ’s Middags naar het Castello di Oria en Manduria met zijn (indien mogelijk) parco archeologico en centro storico. We reizen door naar Lecce. ’s Avonds een sfeerwandeling door de verlichte stad.

Dag 7 (23 mei): een hele dag Lecce, de hoofdstad van Apulië, het Florence van het zuiden: twee stadswandelingen door de fraaie binnenstad van Lecce met bezoek aan het Romeinse theater en amfitheater, de Piazza Sant Oronzio, het kasteel van Karel V, zijn rijkdom aan palazzi en barokke kerken in de typische stijl van het ‘barocco Leccese’.

Dag 8 (24 mei): ’s Morgens bezoek aan het barokstadje Nardò en aan het schilderachtige havenstadje Gallipoli. Lunchen aan het haventje. ‘s middags rijden we over Specchia en Capo S Maria di Leuca naar Otranto om het castellum en vooral de bizarre kolossale mozaïekvloer in de kathedraal te bekijken. Overnachting in Lecce.

Dag 9 (25 mei): ‘s morgens bezoek aan de abbazia Santa Maria delle Cerrate aan de kust en het wijnstadje Galatina met de fraaie fresco’s inde Santa Caterinakerk en tot slot de historische ondergrondse frantoio (olijfpers) van het barokke stadje Vernole. ’s Middags bent u vrij in Lecce. Overnachting in Lecce..

Dag 10 (26 mei): we rijden naar Taranto om het archeologisch museum te bezoeken. Lunch aldaar. ‘s middags wandeling door de oude binnenstad. Indien mogelijk rijden we naar de Griekse tempel in Metaponto en vervolgens door naar ons hotel in Bari Giovinazzo.

Dag 11 (27 mei): ’s Morgens vanuit Bari bezoek aan de ‘grotte di Castellana’ met zijn beroemde druipsteengrotten en vervolgens aanvaarden we de terugreis naar Nederland. Fine del viaggio.

Bij voldoende belangstelling zal ik een kennismakingsavond organiseren om u te introduceren in de geschiedenis en kunst van Apulië en om elkaar te leren kennen.

Apulie1

APULIË 2020

Culturele reis naar Apulië van 17 mei tot en met 27 mei 2020

Informatie

De reissom bedraagt € 1595,- p.p.
De toeslag single bedraagt € 280,-

Hierin is inbegrepen:

 • Retourvlucht Maastricht-Bari inclusief bagage
  Vluchttijden:
  - 17 mei 2020: Maastricht - Bari: 21.20 - 23.35
  - 27 mei 2020: Bari - Maastricht 18.40 - 20.55
 • Transfer van en naar het hotel op dag 1 en 11.
 • 10 overnachtingen in onderstaande hotels op basis van halfpension in Bari en Marina di Ostuni en op basis van logies en ontijt in Lecce.
  - Verblijf in hotel Ibis Style Bari Giovinazzo (4*) in Giovinazzo (van 17 t/m 19 Mei en van 26 t/m 27 Mei 2020).
  - Verblijf in Grand hotel Santa Lucia Masseria (4*) in Marina di Ostuni (van 19 t/m 21 Mei 2020).
  - Verblijf in hotel Hilton Garden Inn (4*) in Lecce (van 21 t/m 26 Mei 2020).
 • Alle busvervoer ter plaatse volgens het beschreven programma

Niet inbegrepen:

 • Overige maaltijden en uitgaven van persoonlijke aard
 • Eventuele verzekeringen
 • Entreegelden
 • Eventuele toeristenbelasting, ter plaatse in cash te voldoen
 • Kosten voor de optionele kennismakingsavond

Inschrijven: Direct via het online inschrijfformulier of stuur uw gegevens naar
inschrijvingen@jacvandenboogardcultuurproducties.nl
en u ontvangt het inschrijfformulier per e-mail


apulie