Reizen Sardinië 2016

'Lost between Europe and Africa and belonging to nowhere. Belonging to nowhere, never having belonged to anywhere'

D.H. Lawrence, Sea and Sardinia, 1929

sardinie

Benu arrivau!

Met deze dialect spreuk heten de Sardijnen u graag welkom op hun prachtige eiland…. Hartelijk welkom op het échte Sardinië!

Ik neem u tijdens deze 8-daagse culturele reis graag bij de hand om u dat échte Sardinië te laten zien. Het eiland van een volk gevormd door koppigheid; ‘La Sardegna’ is een melting pot van culturen, het eiland van de prehistorische nuraghe, het eiland van herders en industriëlen, het eiland van de jetset en van vele vorstendommen.

Sardinië was altijd en politieke speelbal, waar de Italiaanse, Corsicaanse en Spaanse invloeden nog steeds voelbaar zijn. Sardinië is ook het eiland dat een netwerk van de fraaiste Romaanse kerkjes bezit, maar ook het eiland van ruige rotsformaties als kathedralen van de wind ontstaan in het ruige wilde landschap. Aan alle kanten is het eiland omzoomd door schitterende witte stranden en de azuurblauwe zee.

Het échte Sardinië is het eiland van de prehistorische, Fenicische en Romeinse sporen, maar ook het eiland vol gedenktekens van de industrie; het eiland kent een bijzondere culinaire cultuur en volstrekt eigen muzikale tradities. Het is het eiland van Gavino Ledda (Padre, Padrone) en van Grazia Deledda (Nobelprijs literatuur 1926). Het is het eiland van traditie, natuur en charme. Het eiland van de eenvoudige herders en van de verwende jetset.

Dat alles is het échte Sardinië. Met dat Sardinië, een eiland vol verhalen, wil ik u graag kennis laten maken.

sardinie2

Sardinië - La Sardegna

8-daagse culturele reis naar Sardinië van 30 april tot en met 7 mei 2016

sardinie2

Informatie

De reissom bedraagt € 1375,- p.p. bij min. 25 personen.
De toeslag single bedraagt € 195,-

Hierin is inbegrepen:

  • Vervoer per luxe touringcar vanuit Maastricht naar het vliegveld en terug.
  • Heenvlucht Cagliari en retourvlucht vanuit Olbia incl. alle luchthavenbelastingen.
  • Transfer van en naar het hotel op dag 1 en 8.
  • Alle vervoer per luxe touringcar gedurende de hele reis.
  • Alle overnachtingen in de genoemde hotels op basis van halfpension (ontbijt en diner).
  • Lunches zijn inbegrepen op de dagen 2 t/m 7, waarvan een lunch in de bergen bij de herders.

Niet inbegrepen:

  • Uitgaven van persoonlijke aard.
  • Eventuele verzekeringen, fooien en entreegelden.
  • Eventuele toeristenbelasting (ter plaatse in de hotels te betalen).

Lezing

Voorafgaand aan de reis zal de reisleider tijdens een kennismakingsbijeenkomst een college verzorgen over de culturele biografie van Sardinië en de Spaanse culturele invloeden op het Italiaanse eiland.
Datum, entree en tijdstip worden tzt bekend gemaakt.

Inschrijven kan via het inschrijfformulier op de website

Inschrijfformulier

sardinie

Dagprogramma Onder voorbehoud

Zaterdag 30 april

Heenreis naar Sardinië. 8.00 uur bus Geusselt; vlucht naar Cagliari.
Transfer naar Hotel Sardegna in Cagliari, daarna kennismakingswandeling in de Sardijnse hoofdstad. Diner en overnachting in Hotel Sardegna in Cagliari

sardinie

Kathedraal van Cagliari


sardinie

Festa di San Efisio

Zondag 1 mei

De hele dag feest: Sagra di San Efisio. Het festa di San Efisio is de nationale feestdag bij uitstek op het eiland Sardinië. Een ware lust voor het oog is de grandioze processie, tevens een spectaculaire optocht en een fantastisch volksfeest in het centrum van Cagliari. Alle communes van het eiland zijn vertegenwoordigd met hun specifieke klederdrachten, muziekinstrumenten en prachtig uitgedoste groepen. Honderden ruiters en herders met hun karakteristieke blaasinstrumenten en ‘pifferarii’.

We lunchen om ca 13.30 uur in Cagliari gevolgd door een stadswandeling en eventueel museumbezoek aan de Pinacoteca Nazionale. Na het diner is een bezoek aan het feest in het stadcentrum een must. Ongetwijfeld zult u de benen niet stil kunnen houden bij de traditionele reidans door de straten en pleintjes van de feeëriek verlichte stad. Diner en overnachting zijn in Hotel Sardegna in Cagliari.


Maandag 2 mei

Van Cagliari rijden we naar Su Nuraxi om een bezoek te brengen aan deze belangrijke prehistorische stad. De archeologische site "Su Nuraxi", benaming in het Sardijns voor "Nuraghe", ligt aan de voet van het hoogplateau Giara di Gesturi vlakbij Barumini in het binnenland van Sardinië.
Nuraghe zijn de imposante prehistorische gebouwen die in Sardinië zijn gevonden. De meeste archeologen veronderstellen dat de nuraghe gebruikt werden als godsdienstige tempels of als woonzetels en vergaderzalen. De UNESCO heeft Su Nuraxi in 1997 aan de lijst van werelderfgoed toegevoegd en benoemd tot het belangrijkste monument van de oude beschaving op Sardinië.

Na de lunch rijden we naar Tharros. Tharros is de site van een Punisch-Romeins stadje dat gesticht werd door de Feniciërs in de achtste eeuw voor Christus. Het ligt aan de zuidkant van het schiereiland Sinis, op de kaap San Marco. Het is een van de meest fascinerende sites van Sardinië, niet alleen vanwege de archeologische resten van dit eens zo florerende stadje, ontstaan uit een samensmelting van oosterse antieke en westerse prehistorische culturen, maar ook vanwege de bijzondere ligging op een smal schiereiland vanwaar men een prachtig uitzicht heeft op de golf van Oristano. We bezoeken er ook een fraai Bijzantijns pareltje: het nabij gelegen kerkje San Giovanni in Sinis, prachtig gelegen in de laguna. Vervolgens rijden we door naar Oristano.
Diner en overnachting in Hotel Mistral 2 in Oristano.

sardinie

Su Nuraxi

sardinie

San Giovanni in Sinis


sardinie

Oristano

Dinsdag 3 mei

’s Morgens bezoek aan het stadje Oristano. Het oude centrum van Oristano stamt uit de middeleeuwen. Een van de bezienswaardigheden is de dertiende eeuwse kathedraal met zijn fraaie achthoekige klokkentoren en uivormige dak, dat overigens uit de achttiende eeuw dateert. In de chiesa di San Francesco is een in schitterend houtsnijwerk uitgevoerd crucifix te bewonderen. Getuige van de Gotiek – uitzondering in Italië – is de chiesa di Santa Chiara. Aan het Piazza Eleonora liggen enkele zeer fraaie stadspaleizen. Midden op het plein staat het standbeeld van Eleonora d’Arborea. Ze schreef niet alleen een van de eerste wetboeken, maar streed ook lange tijd voor het behoud van de onafhankelijkheid van Sardinië.

Na de lunch gaan we op ‘kerkenpad’. We gaan een aantal bijzondere Romaanse kerkjes bezoeken in het Sardijnse binnenland: Santa Christina, Santa Sabina, San Pietro in Sorres, San Trinità di Saccargia. Daarna rijden we naar Alghero. Indien mogelijk avondwandelingetje in het stadje. Diner en overnachting in Hotel Rina Club in Alghero.


Woensdag 4 mei

’s Morgens maken we een stadswandeling door Alghero, een stadje waar de Spaanse invloed nog steeds merkbaar is. Een goed deel van de bevolking van deze in de 12e eeuw gestichte stad spreekt Catalaans. De opstandige bevolking van Alghero werd in 1372 gedeporteerd door de Spaanse koning Pedro IV, uit Aragon. Hij stuurde veel Spaanse kolonisten uit Catalonië naar Alghero. De lokale bevolking noemt de stad ook wel Klein-Barcelona, naar de hoofdstad van Catalonië. Alghero bezit prachtige stadsmuren en bastions zoals het bastione Maddalena en fraaie kerken als de chiesa en het convento di San Francesco, de kathedraal Santa Maria of de chiesa di San Michele.

Na de lunch rijden we naar Sassari, waar we ’s middags een stadswandeling maken. De stad heeft fraaie kerken waarvan de duomo di San Nicola uit de 13e eeuw met zijn zeventiende eeuwse voorgevel de allermooiste is. Op de terugweg bezoeken we in Porto Torres een van de belangrijkste kerken van het eiland: de Romaanse kathedraal San Gavino. Als de tijd het toelaat, gaan we de goed bewaarde Romeinse brug over de rivier Mannu bekijken. Porto Torres was van oorsprong een Fenicische haven, die later Carthaags werd en vervolgens Romeins en tot slot Italiaans. In de archeologische site zijn ruïnes van Romeinse thermen blootgelegd. We rijden terug naar Alghero voor het diner en we overnachten weer in Hotel Rina Club in Alghero.

sardinie

Alghero


sardinie

Bosa

Donderdag 5 mei

’s Morgens naar Bosa. De Fenicische ruïnes van Bosa zijn zeer bezienswaardig. Over een lengte en breedte van honderden meters zijn fundamenten en grondvesten van huizen en palazzi blootgelegd, waardoor we kennis kunnen nemen van een interessant leefpatroon van 3000 jaar geleden. Op de historische grond van Bosa hadden de Feniciërs, een zeevarend en handeldrijvend volk vanuit de Libanon een handelspost ingericht. Vanuit Bosa voeren de Feniciërs nog veel verder, onder anderen naar Cadiz in Andalusië.

Na de lunch op weg naar Nuoro bezoeken we de abbazia di Santa Maria di Corte en de opgraving van de necropolis van Filigosa en het reuzengraf van Tamuli (opgraving); we rijden verder naar Nuoro. Indien mogelijk: avondwandelingetje in Nuoro; diner en overnachting in het Euro Hotel in Nuoro.


Vrijdag 6 mei

‘s Morgens rijden we naar Orgosolo en (mogelijk) andere beschilderde dorpjes. Het plaatsje Orgosolo is beroemd vanwege de vele muurschilderingen (murales). In totaal zijn er op meer dan honderd muren, gebouwen en winkelgevels afbeeldingen aangebracht door de lokale bevolking en bekende en onbekende kunstenaars. De oudste schilderingen dateren uit de jaren '60 van de vorige eeuw. Favoriete onderwerpen: geschiedenis, (internationale) politiek en de Sardijnse vrijheidsstrijd. Behalve vanwege de schilderingen, is Orgosolo ook bekend vanwege een nogal gewelddadig verleden. Rivaliserende clans zorgden tussen 1901 en 1954 voor bloedige vendetta's. Gemiddeld viel er destijds iedere twee maanden een dode. En dat op een populatie van vierduizend inwoners. Vele toeristen zoeken bij hun bezoek nog naar tekenen van dit verleden, wat de bewoners er toe bracht om verkeersborden en straatnaambordjes te voorzien van kogelgaten. Eventueel brengen we een bezoek aan Tiscali (nuraghe).

Na de lunch rijden we terug naar Nuoro en maken daar een stadswandeling met bezoek aan de kathedraal Santa Maria della Neve en het Museo Deleddiano in het geboortehuis van Grazia Deledda dat nog steeds de sfeer uitstraalt van een Sardijns huis van rond 1850.

Grazia Deledda (1871-1936) is de beroemdste dochter van het eiland. De schrijfster groeide uit tot het symbool van de Sardijnse cultuur, zeker nadat haar in 1926 de Nobelprijs voor de literatuur werd toegekend. We rijden tot slot naar het Museo Etnografico, het museum van Sardijnse leven en volkstradities. Als de tijd het toelaat bezoeken we de chiesa Nostra Signora della Solitudine, waar Grazia Deledda begraven is en bekijken we het beeld van Il Redentore naast de Nostra Signora di Montenero, vanwaar men een weergaloos uitzicht heeft op de stad Nuoro. Diner en overnachting in ons Euro hotel in Nuoro.

sardinie

Muralles in Orgosolo

sardinie

Grazia Deledda


sardinie

Arzachena

Zaterdag 7 mei

via Olbia rijden we naar Arzachena. Het eens zo vredige herdersdorpje is nu het centrum van een van de beroemdste toeristenoorden ter wereld de Costa Smeralda. Boven de huizen verheft zich een door winderosie gevormde rots, de fungo (de paddestoel). Arzachena bevat een indrukwekkend prehistorisch opgravingscomplex waar we een bezoek brengen aan Albucciu Nuraghe, de Tomba dei Giganti Coddu Vecchiu en de Li Murinecropolis.

Indien de tijd het toelaat, bekijken we de rotsformaties aan de noordkust (mits ook de afstand dat toelaat) of (mogelijk) gaan we de toerist uithangen laten ons in het lokale toeristentreintje langs de vakantievilla’s van de superrijken vervoeren in het moderne toeristenplaatsje Palau.

Vlucht terug vanuit Olbia.

sardinie

Ruige binnenland van Sardinë

sardinie

Ruige binnenland van Sardinë

Interesse? Schrijf u dan nu gemakkelijk in via het online inschrijfformulier!

Inschrijfformulier